(untitled) (UTM Press - Edited Book, 2025)
Bioteknologi merupakan satu disiplin ilmu yang berkembang pesat pada masa kini. Bidang ini telah memacu perkembangan teknologi-teknologi baru khususnya dalam bidang perubatan, pertanian dan industri makanan. Di sebalik kemajuan yang dikecapi, terdapat aplikasi bioteknologi yang dilihat kontroversi dari sudut etika dan nilai syarak terutamanya apabila melibatkan prosedur manipulasi genetik, pengklonan dan teknologi DNA serta protein rekombinan. "Bioteknologi dan Implikasinya Menurut Syarak" adalah sebuah karya penting yang menghubungkan dunia bioteknologi moden dengan prinsip-prinsip syariah Islam. Buku ini disusun dengan pendekatan merentasi disiplin ilmu (interdisciplinary) yang menggabungkan ilmu sains dan syarak serta menawarkan pandangan mendalam tentang bagaimana bioteknologi dapat diterima atau ditolak berdasarkan nilai-nilai syarak. Setiap bab dalam buku ini disusun untuk membantu pembaca memahami konsep-konsep dasar bioteknologi serta perbahasan kajian kes dari aplikasi bioteknologi yang kontroversial, dan bagaimana prinsip syariah dapat digunakan untuk menilai perkembangan ini secara kritis. "Bioteknologi dan Implikasinya Menurut Syarak" adalah sumber rujukan yang berharga bagi pelajar, penyelidik, dan masyarakat yang berminat untuk mengetahui hubung kait antara sains moden dan agama. Buku ini dapat menjadi inspirasi bagi mendorong kajian lebih lanjut yang melibatkan integrasi antara sains dan Islam.